HELP! Engine starts, engine shakes violently, then dies?

Discussion in 'URGENT - Help Quick!' started by phi1542, Jan 29, 2015.

  1. phi1542

    phi1542 Well-Known Member

    Posts:
    714
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Feb 5, 2013
    Location:
    Sacramento, California
    Wow thanks! Yeah my check engine light works. I had it a few weeks ago before I changed the cat. Out of the ideas you guys put out I think it might be the IAC and EGR because my car doesn't do what yours does. It works perfectly majority of the time but sometimes it will do what my video did. I'll start it up and the engine starts to shake violently for a few seconds then the engine just dies. So it actually starts up but since the vibrations are violent something must be clogged up somewhere. Doesn't look like its a hardware issue. Are gaskets expensive? If they are cheap might as well switch it out haha Also what do you mean by runners under the EGR
     
    Last edited: Jan 30, 2015
  2. james'99

    james'99 Well-Known Member

    Age:
    23
    Posts:
    1,584
    Likes Received:
    9
    Joined:
    Dec 27, 2013
    Location:
    East Fishkill, NY
    The runners being the two holes under the valve going to it. The gaskets aren't expensive. Especially from Majestic Honda. But I honestly couldn't see you spending more than $20 at a dealer.

    As to my video, when your car doesn't start though, does the CEL test?

    If your main relay is to blame, your light won't test which is what mine did when it didn't start and the main relay was unplugged.

    Now that you are saying its intermittent, I would definitely check that.
     
  3. phi1542

    phi1542 Well-Known Member

    Posts:
    714
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Feb 5, 2013
    Location:
    Sacramento, California
    Ohhhh ok will do haha I checked autozone and its only couple bucks. Any issues with autozone gaskets or will I be ok?

    Umm I don't remember because I don't look but when I watch my video the CEL doesn't turn on and neither does the maintenance light. Only the two bottom red ones. So does that mean it could be the main relay too?
     
  4. james'99

    james'99 Well-Known Member

    Age:
    23
    Posts:
    1,584
    Likes Received:
    9
    Joined:
    Dec 27, 2013
    Location:
    East Fishkill, NY
    The problem with your video is it starts with key on so it could have happened before you started recording. It only happens at that instant when you turn the key on.
     
  5. xci.ed6

    xci.ed6 Well-Known Member

    Posts:
    2,909
    Likes Received:
    8
    Joined:
    Sep 5, 2007
    Location:
    Tampa Bay
    the gaskets will probably be ok, assuming no obvious shipping damage.

    IM, TB, EGR, etc... are 'paper', fiber, and rubber, nothin to go wrong with 'em
     
    Last edited: Jan 30, 2015
  6. phi1542

    phi1542 Well-Known Member

    Posts:
    714
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Feb 5, 2013
    Location:
    Sacramento, California
    Will both CEL and maintenance test or just CEL?
     
    Last edited: Jan 31, 2015
  7. Sketch o5

    Sketch o5 Señor Greengo

    Posts:
    22,480
    Likes Received:
    54
    Joined:
    Sep 6, 2005
    Location:
    .
    ever had the ignition switch replaced? mine did the same thing while starting up and if i was able to rev it, it would usually stay running. before it started turning off while driving, it would only give me trouble while starting. when i had mine replaced, they told me it was done once before too, so i wouldn't rule it out if it was done previously.
     
  8. phi1542

    phi1542 Well-Known Member

    Posts:
    714
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Feb 5, 2013
    Location:
    Sacramento, California
    No I think the only thing replaced in the engine bay is spark plug/wire/rotor, starter, battery, and waterpump + timing belt and I looked at my EGR and the 2 bolts holding are stripped..... So what do I do because I can't get it off o_O
     
  9. james'99

    james'99 Well-Known Member

    Age:
    23
    Posts:
    1,584
    Likes Received:
    9
    Joined:
    Dec 27, 2013
    Location:
    East Fishkill, NY
    Both lights should test. Are you able to get vicegrips on the bolts?

    Hit the bolts with pb blaster generously, wait 30 mins and try to get vicegrips on the bolts to turn them. Obvioulsy after the cleaning procedure, buy new and replace bolts
     
  10. xci.ed6

    xci.ed6 Well-Known Member

    Posts:
    2,909
    Likes Received:
    8
    Joined:
    Sep 5, 2007
    Location:
    Tampa Bay
    stripped like rounded nuts, cant get a wrench on

    -or-
    stripped all the way, no nuts fit at all

    -or-

    stripped part way, can't get the nut off

    several fixes for all...
     

Share This Page